Berlyne – akys ir skrandis užvaldyti greito maisto, nes kitaip tiesiog neįmanoma!
Žinot ką, mes esam laimingi…ir liekni. Laimingi, nes McDonaldai ir kiti
panašaus pobūdžio maitintojai pas mus kuriasi lėtai ir tik gerai ištyrę rinką.
Laimingi, nes pusmetrinių kiaulienos dešrelių pas mus nepardavinėja kas 3
metrus, nieks nevilioja tiesiog gatvėje kepamais kiniškais ‘noodlais”,
užsimanius kebabo dažiausiai tenka sėsti į mašiną ir važiuoti jo pirkti, nes už
kiekvieno kampo jų tiesiog nėra, vien sumuštiniais prekiaujančios vietos
nuleidžia galvas prieš dienos pietus tiekiančias valgyklėles/kavinukes jau po
kelių mėnesių (bent jau Kaune). Ir štai dėl ko mes vis dar esam liekni, sako
statistika blogėja, bet eilinis vokietis besilankantis Lietuvoje dar ilgai matyt
tėvynainiams pasakoja, kiek manekenių matė einant gatve. Negali nepaminėti
degalinių, kurios berods pasišovė įsikūnyti į tautos maitintojų vaidmenį –
greitai ir oi kaip ne pigiai. Taigi su greitu maistu pas mus yra taip - jei
pats nepageidausi, tau niekas nepirš, tiesiogine ar netiesiogine prasme.
Štai Berlyne (kaip beabejo ir kituose milijoniuose miestuose), kuriame
lankiausi ankstyvą rudenį yra kitaip. Kartą susimasčiau kiek reklaminių iškabų
(tokių, kurios privestų varvinti seilę ir pilvą pradėti prašytis maisto) galima
būtų pamatyti perėjus Laisvės alėja arba Senamiesčiu ir supratau, kad
nedaug…nori sužinoti ką siūlo restoranas/baras/kavinė/kepyklėlė – prašom vidun, prisėsti,
pavartyti meniu ir ačiūdie, kitaip nei Kinijoj ar Japonijoj nei plastmasinių
cepelinų, karbonadų ar torto gabalėlių pas mus lange neišvysi.
Lankydamasi Berlyne visada jaučiausi alkana, o net ir pavalgius aplankydavo
mintis, kad va šitas desertas tai dar tilptų, nes atrodo labai gundančiai. Vis
parūpdavo kodėl prie tų ledų, kitoj gatvės pusėj, tokia eilė? Turbūt labai
skanūs, reiktų paragaut. O ko čia visi vaikšto tą bubble tea apsikabinę,
negaliu praleisti tokios progos išbandyti…Vafliai, spurgytės, pieno kokteiliai? Taip taip taip! Ir taip be galo, be krašto.
Greito maisto kultas čia įsišaknijęs ir net dantis suleidęs į vargšus
žmogelius, kurie negali tam atsispirti. Tame tarpe ir aš...
Nordsee restoranėliai iš esmės man patinka ir vokiečiams patinka ir dar
daugelio šalių gyventojams, nes šių restoranų pasaulyje apie 400. Visai rimtai
galima būtų daryti prielaidą, kad tai ganėtinai sveika – jūros gėrybės, žuvis,
bet man pasirodė šiek tiek kitaip. Beveik viskas apkepta, skrudinta aliejuje +
bulves fri + majoneziniai padažai, daug sumuštinių rūšių. Taip, gali rinktis
lašišos ar kitos žuvies kepsnį ant griliaus su garintomis daržovėmis, bet
kažkodėl tokį patiekalą teko regėti tik ant poros vokietaičių – poniučių stalų.
Buvo ir supakuotų sushi šaldytuve, tik jie atrodė labai pastovėję ir labai
neapetitiški.
Foto iš interneto platybių |
Mano ragautos salotos su krevetėmis ir mocarela (apie 7 eurus) sužavėjo
savo pateikimu ir tuo, kad krevečių čia pasirodo buvo visame „inde“, ne tik
pabarstyta ant viršaus. Kukurūzų traškučių tipo salotų dubuo, kuriuo galima ir
užsikąsti buvo toks riebus, kad paragavau ir užteko, nors pačios salotos buvo
tikrai šviežios, skanios ir sočios – panašu, kad tikrai neužsistovi ant
prekystalio. Ir pabaigai džiaugsmingiausia žinia - jei suvalgysit ir salotas ir dubenį, visa tai tebus "tik" 1000 kalorijų. Bum!
Nordsee restoranėliai išsimėtę po visą Berlyną, čia užsukome ir kitą dieną –
aš norėjau krevečių, maniškis gi vadinamųjų „fish and chips“. Man pasisekė
labiau, nes aliejuje virtų žuvies gabaliukų, aliejuje virtų bulvyčių ir padažo
bomba būtų neįveikiama mano skrandžiui jokiais būdais – siaubingas riebumas!
Užtai krevetės susikramsnojo skaniai, kam dar tie du padažai šalia? Nebent
nemėgsti jūros gėrybių ir jais norėtum jų skonį užmušti. Žodziu, tokie
užkandžiai po kurių imi dairytis kuom čia nuplaut tą riebumą ir tada ateina
supratimas, tam puikiai tinka Coca cola! Vualia!
Ne ne ne – kebabo ragavimo mes nepraleidom ir specialiai pasirinkom ne
kokią iščiustytą vietelę Berlyno centre, o stoties rajone įsikūrusį kioskelį
prie kurio buriavosi žmonės. Už 3,5 euro gavome labai jau nemenką pitos,
daržovių ir mėsos gaminį. Žinokit, jie kebabų neskandina padaže, pasirinktu
padažu arba jų mišiniu patepama tik pitos duonelė. Mėsos buvo pridėta tiek, kad
patys to nenorėdami tikrai pamaitinom ir dalį stoties rajono šunų, nes mėsa
krito ir tiesiog laikant kebabą ir kandant. Pasirinktas aštrus padažas tikrai
buvo aštrus, su čili paprikos gabaliukais. Man tai pasirodė dešimtkart
rimtesnis maistas, nei sintetiniai burgeriai iš visų burgerkingmcdonalsfriedchicken.
Ledų desertai (apie 5-6 eurus) ragauti vienoje itališko tipo kavinukėje
buvo pasakiški, o porcijos dydis po geros vakarienės jau nelabai įveikiamas.
Ledai buvo su pasirinktais priedais – Baileys likeriu ir skrudintais lazdyno
riešutais, kiaušininiu likeriu ir šokoladu, vyšnių likeriu ir vyšniomis ir visa
tai patiekta su kalnu grietinėlės. Dolce vita!
Žinot ką, grįžus namo ir pusryčiams, pietums ir vakarienei valgydama savo
pamėgtą grūdėtą varškę galvojau – gerai, kad mes dar laisvi nuo perdėto greito
maisto kišimosi į mūsų gyvenimus, kad mūsų vaikai dar supranta, kad burgeriai
ne kasdieninis ir nevisai tikras maistas, kad perėjus pagrindine Kauno gatvė
nesijaučiu pavargus nuo minčių tik apie maistą, taiiippp – mes esam laimingi ir
vis dar liekni...
Nors teko Vokietijoje pragyventi beveik 2 metus, bet teko valgyti tik kebabus (Lietuvoje jų, beje, niekad neperku). Jie ten tikrai verti dėmesio, tik reikia žinoti arba atpažinti, kur ir pas ką pirkti :) Bet per tuos metus tai buvo vienintelis fastfood'as, neskaitant picų ir pyragų iš Baeckerei :) Įtakos turbūt turėjo aplinka, kurioje buvo "ne lygis" tuo maitintis. Taigi, pasakyti norėjau tai, kad pasiturinčios ir su protu į maistą žvelgiančios šeimos retai ir labai retai sau ir savo atžaloms leidžia užkandžiauti gatvėse. Tikrai ne kasdien ir ne kas savaitę. Aišku, kad jei yra pasiūla, yra ir paklausa. Ne visų gyvenimo būdas vienodas- Vokietija tai ar Lietuva. Ten gatvės maisto tradicija yra pakankamai sena, bet nereiktų susidaryti nuomonės, kad jie tuo minta nuo ryto iki vakaro :) Manau, daug kas priklauso nuo socialinio sluoksnio. Juk ir mus jau pasiekė sveiko maisto mada. Beje, tik po 10 metų ;)
AtsakytiPanaikintiP.S. įdomus reportažas, tik man, smaližei, pritrūko įspūdžių iš vokiškų Baeckerei. Ten toks rojus! Nors ir Lietuva dabar nė kiek neatsilieka. Tik ūpas krito, kai sužinojau, kad dauguma to vokiško kepyklėlių gėrio (lietuviško irgi) - iš mišinių ir su krūva konservantų :(
Jei kalbėt apie kebabus, tai matyt žymiausias Berlyne kioskelis - Mustafas Gemuse Kebab http://mustafas.de/. Gaila, neteko ragauti, nors man tiko ir patiko ir tie keli, kuriuos išbandžiau.
PanaikintiKą jau čia apie Baeckerei berašyt, ten gali įeit ir neišeit :) :)
Man atrodo dėl to, kad Lietuvoj visai kitoks gyvenimo ritmas. Žmonės mėgsta pasėdėti kavinėse, jiems svarbi aplinka. O dideliuose miestuose žmonės dažnai skuba ir tik greit kažkuo užkemša skrandį. Aš džiaugiuosi, kad Londone vis didėja sveiko greito maisto pasiūla, kaip alternatyva įvairiems kebams, sumuštiniams ir burgeriams.
AtsakytiPanaikintiOi kaip nenorėčiau, kad tas skubėjimas taip įsiveržtų ir į mūsų gyvenimus.Greito maisto mada vienaip ar kitaip vistiek po truputį įsišaknyja ir Lietuvoje, nors vis vien nelabai įsivaizduoju tarkim lietuvio statybininko ar kelininko sakančio - na ką, pietums valgysim bulvytes fri is McDonaldo :) jei žmona neįdėjo kotletukų, tas žmogus eis į kavinukę/valgyklėlę kur tų kotletukų gaus :)
Panaikinti