Trys autentiški itališki receptai tiesiai iš šefo Gian Luca Demarco lūpų


        Susitikti su garsiuoju italu Gian Luca Demarco, profesionaliu šefu, svajojau ilgai.  Mus, lietuvius, žavi, tas tikras itališkas temperamentas, kuris bendraujant su Luca tiesiog veržiasi per kraštus, o ką jau kalbėti apie maisto gaminimo žinias ir paslaptis, kurias tik spėk gaudyti, kuomet šefas jas beria tarsi žirnius ir dar lietuviškai! Pasak Gian Luca Demarco, 2018-uosius dar galima būtų vadinti sveiko ir namuose gaminto maisto metais. Y ir Z kartos atstovai itin didelį dėmesį skiria maisto sudėčiai ir kokybei, todėl gaminti namie pamėgo ir jaunimas.


       Itališka virtuvė neįsivaizduojama be prieskoninių žolelių, kurios pagardina kiekvieną patiekalą. Šiandien populiarėja įvairūs prieskonių mišiniai, kurie pasižymi natūralia sudėtimi ir yra iš ingredientų, kurie gerai pažįstami kiekvienam mėgstančiam gaminti.


       „Ši tendencija atsispindi ir Lietuvoje, pavyzdžiui Maggi šį sezoną pristatė prieskonių mišinių seriją su stambesniais džiovintų daržovių, prieskoninių žolelių gabaliukais ir žiupsneliu jūros druskos. Juose naudojami tik visiems gerai pažįstami ingredientai, tokie kaip rozmarinai, česnakai ar paprikos. Tarp populiariausių prieskonių šį sezoną bus ir įvairios sėklos, tokios kaip chia, kanapės ar linų sėmenys. Būtent šie ingredientai dominuoja vasaros populiariausiųjų sąraše“, – prieskonių tendencijas, mums, maisto blogeriams, pristatė Luca. Kartu su Luca gaminome tris patiekalus ir autentiškais receptais leido pasidalinti su Jumis, blogo skaitytojais.



Salotos su nduja (4 porcijos)

Nduja pasta – 1 pakuotė (Nduja – kiek kitokio tipo dešra, negu mums įprasta sutikti lietuviškoje virtuvėje, ji yra tepamos konsistencijos)
Romain salotos – 200 g
2 avokadai
Raudonų pomidoriukų – 200 g
Balzamiko acto
„Maggi“ Persilado prieskonių mišinio.

Salotas nuplauname ir išdžioviname. Avokadą pjauname pusiau, išimame kaulą ir šaukštu išskobiame vidų, supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Pomidoriukus pjauname į keturias dalis. Viską dedame į lėkštę, apšlakstome balzamiko actu, pabarstome „Maggi“ Persilado prieskonių mišinio ir dedame nduja, suplėšytą mažais gabaliukais.



Lazanija su mėsos kukuliukais

Béchamel padažui:
2 l pieno
200 g sviesto
200 g miltų
Muskato riešuto

Bolonezės padažui:
1 svogūno
1 saliero koto
1 morkos
1 skiltelė česnako
500 g jautienos faršo
100 ml raudono vyno
500-700 ml pomidorų tyrės
Extra virgin alyvuogių aliejaus
MAGGI Maltos mėsos prieskonių mišinio
Druskos, rozmarino pagal skonį

Lazanijos lakštams:
600 g miltų
6 kiaušiniai

300 g maltos jautienos
Gabalėlis čiabatos duonos minkštimo arba batono
2 kiaušiniai

Bet kuriai pastos rūšiai galioja ta pati tešlos proporcija: 100g miltų ir 1 didelis kiaušinis, žiupsnelis druskos. Jei norime pasigaminti didelį kiekį tešlos, optimalus santykis yra 1kg miltų ir 13 kiaušinių, tačiau kočiojame tik po nedidelį kiekį tešlos <100-150g>, o likusią paliekame įvyniotą, kad neapdžiūtų. Žinoma, greičiau ir paprasčiau tešlą kočioti su pastos mašinėle, tuomet ir didelį kiekį tešlos greit apdorosime.
300 g jautienos sumaišome su čiabata ir kiaušiniais, įdedame MAGGI Maltos mėsos prieskonių. Formuojame mėsos kukulius ir kepame keptuvėje.
Gaminame béchamel padažą. Prikaistuvyje išlydome sviestą, dedame miltų ir maišome šluotele, kol gauname „roux“ mišinį. Pilame pieną ir toliau maišome ant ugnies, kol sutirštės ir taps vientisas. Pagardiname tarkuotu muskato riešutu. Padažo konsistencija turėtų būti gana tiršta, kad nuo pakelto šaukšto lėtai nusileistų.
Gaminame ragu: pradedame nuo soffritto <padažo pagrindas>: į puodą įpilame extra virgin alyvuogių aliejaus, suberiame smulkintus morką, svogūną ir nuluptą saliero kotą. Kepame ant lėtos ugnies, kol svogūnas įgauna auksinę spalvą, tuomet dedame jautienos faršą, pasūdome ir gerai išmaišome. Padidiname liepsną ir viską apkepiname nuolat maišant. Kai apačioje susidaro ruda lipni masė, pilame raudoną vyną, leidžiame jam nugaruoti. Tuomet pilame pomidorų passatą ir paliekame troškintis apie 20min. Pagardiname rozmarinu ir česnaku, leidžiame kvapams išsiskleisti, jei trūksta druskos, dar pasūdome.
Sumaišome abu padažus. Į skardą pilame sluoksnį maišyto padažo, sluoksniuojame kol skarda bus pilna, paskutiniam sluosniui dedame mėsos kukulius. Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių ir kepame 40 minučių.



Semifreddo de chocolate (4 porcijos)

100 g juodojo šokolado
4 kiaušinio tryniai
90 g cukraus
20 g vandens
250 ml grietinėlės
100 g šokolado plytelė dekorui

Garų vonelėje ištirpiname juodąjį šokoladą. Trynius ištriname su cukrumi, pilame grietinėlės, vandens ir šokolado, viską gerai išmaišome, kad būtų vientisa masė. Visą masę pilame į mažus indelius ir dedame į šaldiklį. Kai kremas sustingsta, dedame į lėkštę, papuošiame šokolado drožlėmis.



Buon Appetito!

Maisto Diletantė

Komentarai

Populiarūs įrašai